Podobieństwo
Kasia: Proszę o pomoc z tymi 3 zadaniami:
1. Trójkąty ABC i A'B'C' są podobne przy czym boki AB i A'B' , oraz boki BC i B'C' są
odpowiednie. Wyznacz skalę podobieństwa i długość pozostałych boków, jeśli:
a) AB=5, BC=6, CA=7, A'B'=3
b) AB=3, A'B'=9, B'C'= 7, C'A'=12
2. Oblicz obwód trójkąta A'B'C; podobnego do trójkąta ABC jeżeli
AB =10 cm BC=8 cm AC=6cm A'B'= 5 cm
3.Trójkąt prostokątny ABC o przyprostokątnych AB=15 cm, BC=20 przecięto prostą równoległą do
przyprostokątnej BC przecinając bok AC w punkcie E, a bok AB w punkcie D przy czym punkt D
jest środkiem odcinka AB. Oblicz długość boków trójkąta AED i jego pole.
2 gru 13:54
Bogdan:
| | a | |
skala podobieństwa k odpowiadających sobie boków trójkąta a, a': k = |
| , |
| | a' | |
| | a | | b | | c | | L | | h | |
k = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| = ... |
| | a' | | b' | | c' | | L' | | h' | |
L, L' − długości obwodów trójkątów podobnych
2 gru 14:02
Bogdan:
Jeśli skala podobieństwa dwóch figur jest równa k, to stosunek pól powierzchni tych figur
jest równy k2.
2 gru 14:05