parametr trygonometria
Prezesik: Wyznacz wszystkie wartosci parametru m, dla ktorych rownanie
cos
2x − cosx + m = 0
ma conajmniej dwa rozwiazania
t= cosx
t
2 −t + m = 0
Δ≥0
1−4*1*m ≥0
1−4m≥ 0
1≥4m
trzeba pewnie w tym uwzględnić, że cos przyjmuje wartosci od −1 do 1, ale nie do końca wiem
jak. mógłby ktoś pomóc?
16 kwi 17:56
Benny: Zauważ, że dwa rozwiązania masz np. dla t
1=0 i t
2=0 oraz t
1>0, t
2<0. Takich przypadków jest
więcej, gdy mają być co najmniej dwa rozwiązania
16 kwi 18:03
Prezesik: to będzie coś ze wzorami vieta? np.
0≤t1*t2≤1
0≤t1+t2≤2
?
16 kwi 18:15
PW: Nie kombinuj ze wzorami Viete'a, bo robisz to źle. Normalnie policz t1 i t2 i rozstrzygnij,
dla jakoch m choć jedna z tych liczb należy do przedziału <−1, 1>.
16 kwi 19:43
Benny: PW, wydaje mi się że nie zawsze to będzie działać. Jak t1 będzie równe 0 to t2 musi
należeć do przedziału <−1;1>
16 kwi 19:48
Prezesik: tylko nie za fajne te 't' wychodzą

Δ=1−4m
√Δ=
√1−4m
16 kwi 20:24