znajdz rownanie stycznej do wykresu funkcji ktora jest rownoległa
Bartuś: Znajdź równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)=−12x4+53x3+2x2−3x+1 która jest
równoległa do prostej o równaniu 4x−y+7=0.
Nie wiem o co chodzi a są jeszcze zadanka z prostopadłą więc prosiłbym o wytłumaczenie.
16 kwi 17:44
16 kwi 17:51
Mila:
f'(x0)=4
Licz pochodną i przyrównaj do 4, wtedy obliczysz x0.
Rozwiązuj.
16 kwi 17:58
Bartuś: a co z y0?
16 kwi 18:01
Bartuś: f'(x)= −2x3+5x2+4x−3
f(x0)=4
x0=−35 ?
16 kwi 18:05
Bartuś: y0= −2x3+5x2+4x−3 = −35
−2x3+5x2+4x+32=0
16 kwi 18:08
Frost: Źle obliczyłeś xo
f'(xo)=4
16 kwi 18:09
Bartuś: aaa czyli x0 = −2x3+5x2+4x+1 ?
16 kwi 18:11
Frost: −2(xo)3+5(xo)2+4xo−3=4
16 kwi 18:15
Bartuś: no czyli trzeba znaleźć pierwiastki?
16 kwi 18:16
Mila:
−2x3+5x2+4x−3=4 z tego obliczasz x0.
16 kwi 18:17
Frost: Trzeba
16 kwi 18:21
Bartuś: Nie mogę tego podzielić
16 kwi 18:21
Bartuś: a juz mam jeden x=1
16 kwi 18:22
Bartuś: i delta mi wyszła 65...
16 kwi 18:26
Frost: Licz dalej
16 kwi 18:28
Bartuś: | | −3−√65 | | −3+√65 | |
pierwiastki 1, |
| , |
| |
| | −4 | | −4 | |
16 kwi 18:33