2^{m}
Maja: Czy ktoś mógłby "po ludzku" wyjaśnić, jak podać wzór jawny na 2
m ?
Taki przykład:
s
2n = 2s
n + 7n + 3
16 kwi 17:21
PW: Co ma wspólnego postawione pytanie z "takimprzykładem"?
16 kwi 18:38
Maja: Hmmm... zawsze w pytaniach "teoretycznych" pojawia się pytanie "a może jakiś przykład"? Zatem
takowy podałam, aby nie było nieścisłości. Wzór na 2m powstaje ze wzoru s2n, to wiadomo.
16 kwi 19:58
PW: Pierwsze słyszę. Obiło mi się o uszy, że
2m = (1+1)m = rozwinięcie potęgi sumy wedle Newtona, ale takiej ogólnej zależności między 2m
a jakimś bliżej nie określonym S2n, co to wiadomo − nie kojarzę.
Bawisz się może funkcjami tworzącymi?
16 kwi 20:19
Maja: Nie mam pojęcia czym się bawię

Pojęcia "tłumaczenia" na zajęciach nie istnieje. To jest
zamiana ciągu rekurencyjnego na taki jakiś dziwny... oczywiście, zwykła rekurencja liniowa na
wzór jawny śmiga pięknie, tylko z tym jednym jedynym przejściem nic nie rozumiem. Ba, gdyby
chociaż jakieś sensowne materiały na ten temat były
16 kwi 21:15