dwa w jednym - ciąg arytmetyczny i geometryczny
Xardas: Wyznacz te wartości a i b, dla których liczby a−b, a2−2, 3−b są w podanej kolejności kolejnymi
wyrazami ciągu, który jest zarówno ciągiem arytmetycznym, jak i geometrycznym.
16 kwi 17:03
5-latek: {2(a2−2)= a+b+(3−b)
{(a2−2)2= (a−b)(3−b)
i licz
16 kwi 17:06
Xardas: no i jestem tutaj :
{ a − 2b − 2a2 = −7
{ 3a − 3b − ab + b2 = a4 − 4a2 + 4
nie mam pomysłu, jak to rozwiązać − jak z tego obliczyć czy a czy b, gdyż oba są w potęgach
jak i bez
16 kwi 17:18
Xardas: niby b = 3,5 − a2 + 0,5a − no ale to do kwadratu to wychodzi już wzór skróconego mnożenia
dla 3 składników czyli rozszerzenie, a to jest zadanie z arkusza do podstawy.
16 kwi 17:25
Xardas: po podstawieniu wychodzi ujemna Δ, więc raczej to nie to
16 kwi 17:44