matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
qqq
pif paf:
? Podstawa trójkąta równoramiennego ma długość 10, a cosinus jednego z jego kątów jest równy
1
−
. Oblicz pole tego trójkąta.
49
1
5
2
= x
2
+ x
2
−2x
2
*(−
)
49
2
25 = 2x
2
+
x
2
49
100x
2
= 1225
1225
x
2
=
100
35
x =
10
35
(2,5)
2
+ h
2
= (
)
2
10
625
1225
+ h
2
=
100
100
100h
2
= 600 h =
√
6
5
√
6
P =
2
?
16 kwi 16:56
pif paf:
?
16 kwi 19:13