Agnieszka: W urnie jest 6 kul białych i 5 niebieskich. Losujemy dwie kule bez zwracania:
a) przedstaw doświadczenie za pomocą drzewa,
b) oblicz prawdopodobieństwo wylosowania 2 kul tego samego koloru.
23 paź 19:49
kaczor (matura w tym roku ;| ): zadanie bardzo proste. drzewka tu nie da sie narysować, ale napisze Ci jak to ma być.
Masz łącznie 11 kul. Drzewko w pierwszym etapie bedzie miało dwie gałęzie. Na jednej
gałęzi bedzie można wylosować kule białą, a na drugiej niebieską. Prawdopodobieństwo
wylosowania kuli białej = 6/11 a niebieskiej = 5/11. W kolejnym etapie też można
wylosować kule białą albo niebieską. Skoro jest bez zwracania, w drugim etapie bedzie
już 10 kul. I jeżeli za pierwszym razem wyciągneliśmy białą to prawdopodobieństwo
wyciągnięcia znowu białej jest = 5/10, a niebieskiej 5/10. A jeżeli w pierwszym
losowaniu wyciągnęliśmy kulę niebieską to prawdopodobieństwo wycciągnięcia białej jest =
6/10 a niebieskij 4/10. no i drzewko jest zrobione. prościej chyba nie da sie
wytłumaczyć. teraz podkreślasz sobie wyniki sprzyjające czyli takie że bedą 2 kule białe
i 2 niebieskie. Czyli prawdopodobieństwo bedzie = 6/11+5/10 * 5/11+4/10. no a z
obliczeniami myśle że nie bedzie już problemu
23 paź 20:05