trygonometria
Adrenaline: Kąt α jest taki, że sinα+cosα= 76.
Oblicz |cosα−sinα|. prosze o pomoc
16 kwi 15:39
pigor: ..., np. tak :
sinα+cosα= 76 /
2 obustronnie ⇔ sin
2α+2sinxcosx+cos
2α=
4936 ⇔
⇔ 1+2sinxcosx =
4936 ⇔ −2sinxcosx =1−
4936 /+1 obustronnie ⇔
⇔ 1−2sinxcosx = 2−
4936 ⇔ sin
2α+cos
2α−2sunxcosx =
7236−
4936 ⇔
⇔ cos
2α−2cosαsinα+sin
2α=
2336 ⇔ (cosα−sinα)
2=
2336 √ obustronnie ⇔
⇔
√(cosα−sinα)2=
√2336 ⇔
|cosα−sinα|= 16√23 i to tyle. ...
16 kwi 16:09
Adrenaline: dziekuje, tylko w odpowedziach jest wynik 15
16 kwi 16:25
pigor: .. o

teraz spadam, ale może ktoś znajdzie jakiś błąd u mnie,
albo licz sobie sinα i cosα z układu równań sinα+cosα=
76 i sin
2α+cos
2α=1.
16 kwi 17:04