matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka przez części
BlueEden:
miałem podaną całkę: (x
2
)−2dx i obliczyłem ją przez części na tej zasadzie że: u=(x
2
)−2 a za v'=1 dobrze to zrobiłem?
16 kwi 15:34
J:
1
po co ? ∫(x
2
− 2)dx = ∫x
2
dx − 2∫dx =
x
3
− 2x + C
3
16 kwi 15:40