rachunek różniczkowy
mikejjla: W parabolę y=6−x
2 wpisano prostokąt, w taki sposób, że dwa jego wierzchołki leżą na osi OX,
a dwa na paraboli. Uzasadnij, że pole takiego prostokąta jest niewiększe od 8
√2.
To moje rozwiązanie:
http://pl.tinypic.com/view.php?pic=bet4qa&s=8
Mam jeszcze takie pytanie: czy przy pochodnej uwzględniamy dziedzinę
funkcji?
16 kwi 15:25
prosta:
a=2x dla x>0 i x<√6
i mamy tu dziedzinę: x∊(0.√6)
16 kwi 19:11
prosta: twój zapis długości a ma usterki ,
długość drugiego boku b= −x2+6 .....−x2+6>0 dla x∊(0,√6)
...uwzględniamy dziedzinę w opisie i wnioskach....
16 kwi 19:17
mikejjla: rzeczywiście, dziękuję za uświadomienie mi błędów
16 kwi 20:30