matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Walec
Mutek:
Kulę o promieniu długości r, przetopiono na walec, którego przekrój jest kwadratem. Oblicz długość wysokości walca. Proszę pomocy
16 kwi 15:23
Ja:
a
W
k
=Y
walca
V
w
=π(
)
2
*a
2
16 kwi 15:25
J:
4
x
πr
3
= π(
)
2
*x ... gdzie: x − wysokość walca
3
2
16 kwi 15:26