qqq
pif paf: cos10
◯cos50
◯cos70
◯ = ?
cos(90−80)cos(90−40)cos(90−20) = sin80
◯sin40
◯sin20
◯
i nie wiem jak to za bardzo zrobić,próbuje tak
| 2sin20cos20sin40sin80 | | sin40sin40sin80 | |
| = |
| = |
| 2cos20 | | 2cos20 | |
| 2sin40cos40*2sin40cos40*sin80 | |
| = |
| 8cos20 | |
| sin80sin80sin80 | | 2sin80cos80*2sin80cos80*2sin80cos80 | |
| = |
| = |
| 8cos20 | | 64cos20 | |
ale to jest źle oczywiście
16 kwi 15:07
J:
cos 10 cos 50 cos 70 =
= (1/2) [ 2 cos 50 cos 70 ] cos 10
= (1/2) [ cos 20 + cos 120 ] cos 10
= (1/2) [ cos 20 − 1 / 2 ] cos 10
= (1/2) cos 20 cos 10 − [ 1 / 4 ] cos 10
= (1/4) [ 2 cos 20 cos 10 ] − [ 1 / 4] cos 10
= (1/4) [ cos 30 + cos 10 ] − (1/4) cos 10
= (1/4) cos 30
16 kwi 15:16
nowy: a z tabelki nie możesz podstawić i pomnożyć? np 0,9848 x 0,6428 x 0,3420?
16 kwi 15:18