r. różniczkowy
mikejjla: I kolejne zadanko z rachunku różniczkowego

Uzasadnij, ze każdy punkt paraboli y=
12x
2 jest oddalony o co najmniej
√7 od punktu
M=(0,4).
d≥
√7
d
2≥7
M=(0,4)
A=(x,
12x
2)
|MA|
2=f(x)=(x−0)
2+(
12x
2−4)
2=
14x
4−3x
2+16
I czy teraz mogę napisać, że f(x)≥7 czy muszę liczyć pochodną?
16 kwi 14:18
mikejjla: tzn. domyślalam się, że muszę, bo w końcu to zadanie z rachunku różniczkowego, ale jak tak, to
dlaczego i jak to rozwiązać dalej?
16 kwi 14:26
PW: Znaleźć minimum funkcji
| | 1 | |
f(x) = |
| x4 − 3x2 + 16. |
| | 4 | |
16 kwi 15:22
mikejjla: wyszły mi dwa minima x=−√6 i x=√6 i f(√6)=f(−√6)=7, a ponieważ |MA|2=f(x), zatem
|MA|2=7, czyli najmniejsza odległość |MA|=√7 ?
16 kwi 15:35