wyznacz wszystkie wartości parametru m dla ktorych wielomian w(x)=(x^2 +x - 20)(
S: wyznacz wszystkie wartości parametru m dla ktorych wielomian w(x)=(x2 + x − 20)(x − m2 −6m)
ma dokładnie dwa pierwiastki
Marcin: Rozłożyć:
w(x)=(x−4)(x+5)(x−m
2−6m)
Teraz z dwóch pierwszych nawiasów masz już dokładnie dwa pierwiastki, więc trzeba zadbać, aby w
tym ostatnim nie było pierwiastków lub był pierwiastek równy jednemu z poprzednich: x
1=4 lub
x
2=−5. Ponieważ f(x)=x−m
2−6m jest funkcją liniową to jedyny sposób, żeby nie dawała
pierwiastka jest zrobienie jej funkcją liniową równoległą do osi X, co w tym zadaniu jest
niemożliwe, ponieważ jest podany x (przykładowe funkcje liniowe równoległe do osi X: f(x)=3,
f(x)=m). Dlatego "ostatni nawias" musi dawać pierwiastek równy jednemu z poprzednich. Więc:
0=x−m
2−6m
x=m
2+6m
1) gdzie f(0) = 4
4=m
2+6m
0=m
2+6m+4
Teraz tylko delte i tak analogicznie przykład 2) gdzie f(0) = −5
Potem połączyć wszystkie rozwiązania i jest koniec zadania
pigor: ...,

dokładnie tak, czyli jeden z pierwiastków danego
wielomianu 3−ego stopnia ,powinien być dwukrotny (podwójny).