wykaż, że --->pierwiastki
ehh: Pomocy!

wykaż, że jeśli x=
3√√6+√5−
3√√6−√5 , to x
3 +3x=2
√5
16 kwi 12:50
pigor: ..., wystarczyło podnieć do potęgi 3−ej obustronnie;
nieco ...

zamieszać pierwiastkami, czyli trochę za(w)prawy
w działaniach na pierwiastkach aż otrzymasz tezę i to tyle. ...
16 kwi 14:08
PW: Ja zawsze zalecam mój ulubiony sposób:
zauważyć, że
(kto nie wierzy, niech usunie niewymierność).
Wobec tego pierwiastki trzeciego stopnia tych liczb też są liczbami odwrotnymi, symbolicznie:
jeżeli
(1)
3√√6+√5 = u,
to
Kazali nam rozważyć liczbę
i sumę x
3 + 3x.
Liczymy:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x3 + 3x = (u+ |
| )3 + 3(u+ |
| ) = (u+ |
| )((u+ |
| )2+3) = |
| | u | | u | | u | | u | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= (u+ |
| )(u2+2u |
| + |
| +3) = (u+ |
| )(u2+ |
| +5) = |
| | u | | u | | u2 | | u | | u2 | |
| | 1 | | 1 | | 5 | | 6 | | 1 | |
= u3+ |
| + 5u + u + |
| + |
| = u3 + 6u + |
| + |
| . |
| | u | | u3 | | u | | u | | u3 | |
Po podstawieniu (1) i (2)
| | 1 | |
x3 + 3x = √6+√5 + 6·3√√6+√5 + 5· |
| + √6 − √5 = |
| | 3√√6+√5 | |
| | 63√√6+√53√√6+√5 + 5 | |
= 2√6 + |
| = |
| | 3√√6+√5 | |
16 kwi 15:03
PW: O, przepraszam, to była wersja robocza i niechcący wcisnąłem "wyślij" zanim się wyplątałem.
Tam są błędy, nie czytać i proszę nie krytykować
16 kwi 15:07
pigor: ... , twój nick dużo mi mówi, więc może zrobię
to ze wzoru (a−b)
3=a
3−3a
2b+3b
2a−b
3 kolejno tak :
x = 3√√6+√5−3√√6−√5 /
3 ⇔ x
3= (
3√√6+√5−
3√√6−√5)
3 ⇔ x
3=
=
√6+
√5−3(
3√√6+√5)
2 3√√6−√5+3(
3√√6−√5)
2 3√√6+√5−
√6+
√5 ⇔
⇔ x
3= 2
√5−3
3√(√6+√5)(√6−√5) (
3√√6+√5−3√√6−√5) ⇔
⇔ x
3= 2
√5−3
3√(6−5) x ⇔ x
3= 2
√5−3
3√1x. ⇔
x3−3x=2√5 . c.n.w.
16 kwi 15:53
ehh: Dziękuję pięknie!
16 kwi 19:32