prosze o pomoc
tomek: prosze mi pomoc to rozwiazac
Ania , Kasia i Bartek maja razem 39 lat .Wiek Ani stanowi 75% wieku Kasi i 50% wieku bartka .
Ile lat ma Ania , Kasia Bartek
2 gru 02:52
Eta:
x −−− wiek Kasi
75%x =
34x −−− wiek Ani
y −−− wiek Bartka
to: 50%*y =
34x −−− wiek Ani
więc
12y =
34 => y=
32 x −− wiek Bartka
razem mają 39 lat
czyli: x +
34x +
32x = 39
x = 39*
413 = 3*4= 12
Kasia ma 12 lat
Ania ma:
34*12= 9 lat
Bartek ma:
32*12 = 3*6= 18 lat
2 gru 03:38
Eta:
Jeszcze poprawię chochlika
oczywiście:
12y=
34x = > y=
32x −−− wiek Bartka
można też tak:
x −−− wiek Kasi
75%x−− wiek Ani
150%x = 2*75%x −−− wiek Bartka ( bo Ania jest o połowę ( 50%) młodsza od Bartka)
czyli Bartek jest dwa razy starszy od Ani
mamy: x + 0,75x +1,5x = 39
3,25x =39
Kasia ma :
12 lat
Ania ma : 0,75*12=
9 lat
Bartek ma: 2*9 =
18 lat
2 gru 03:57
tomek: wielkie dzieki za pomoc dla mnie to zadanie jest niezrozumiale
2 gru 04:10