płaszczyzna
kyrtap: Wyznaczyć równanie płaszczyzny stycznej do wykresu funkcji z = x2 + y2 która jest prostopadła
do prostej x = t, y = t, z = 2t.
16 kwi 10:17
kyrtap: ktoś ma jakiś pomysł?
16 kwi 10:31
MQ: Z r. parametrycznego prostej wyznaczasz wektor normalny do płaszczyzny.
To daje ci wsp. A, B, i C r. płaszczyzny Ax+By+Cz+D=0
Wsp. D wyznaczasz z warunku styczności.
Przyrównujesz r. funkcji z r. płaszczyzny ze wzgl. na z i rozwiązanie ma być tylko jedno.
16 kwi 10:39
MQ: Można też prościej wyznaczyć punkt styczności:
Jest to punkt przecięcia danej w zadaniu prostej z płaszczyzną z=x2+y2
Współrzędne tego punktu wstawiasz do r. płaszczyzny i dostajesz D.
16 kwi 10:43
MQ: Oczywiście miało być: powierzchnią z=x2+y2
16 kwi 10:44
kyrtap: współrzędne po policzeniu pochodnych wyszły mi A = 1/2 B = 1/2 i C = 2
16 kwi 10:52
kyrtap:
16 kwi 11:08
kyrtap: dobra czaję dzięki MQ
16 kwi 11:10
MQ: Jakie pochodne? Po co ci pochodne?
Przecież bezpośrednio ze wzoru parametrycznego prostej prostopadłej masz wsp. A B i C.
n→=[1,1,2]
16 kwi 11:18
kyrtap: znaczy ja skorzystałem ze wzoru
płaszczyzny z pochodnymi cząstkowymi
16 kwi 11:19
kyrtap: nom wiem

że mam ale ja głupi dopiero teraz zczaiłem o co chodzi
16 kwi 11:21
MQ: BTW: mój post z 10:43 jest błędny − sorry za zamieszanie
Punkt styczności możesz wyznaczyć z warunku takiego, że wektor normalny do powierzchni
z=x2+y2 jest taki jak normalny do płaszczyzny.
A potem podstawiasz już do równania płaszczyzny i wyznaczasz D.
16 kwi 11:24