Zbiory, równoliczność
Piotr: Witam, mam do rozwiązania zadanie ze zbiorów.
1. Masz zbiór L oraz zbiór T.
L = { z, a, k , q, w, e ,r, t, y, i }
T = { ł, k, a, z, f, v}
Rozszerz zbiór T przez dołożenie dowolnych liter tak, aby po rozszerzeniu oba zbiory były
równoliczne i wykaż ich równoliczność
16 kwi 10:08
J:
a wiesz co to są zbiory równoliczne ?
16 kwi 10:48
Piotr: Wiem.
dobra może zacząłem te zadanie ze złej strony, gdzie wychodzi, że nic nie umiem. Zrobię je i
ewentualnie je sprawdźcie.
W tym zadaniu miałem problem jedynie z przypisaniem tych samych elementów jakie występuję mi w
zbiorze L i T.
Wracając do zadania :
aby zbiory były równoliczne muszą mieć tyle samo elementów, także do zbioru T muszę dodać 4
elementy. Załóżmy , że będą to : M, N , B , X
Z= Z
A = A
K = K
Q = Ł
W = F
E = V
R = M
T = N
Y = B
I = X
Zastanawia mnie tylko, czy poprawne są przypisane te elementy : Z, A, K , mogą równać się takim
samym elementom ze zbioru Y ?
16 kwi 11:01
PW: Ale nie zapisuj przyporządkowania za pomocą równości, takie napisy jak
T = N
nie mają sensu (nie odzwierciedlają faktu przyporządkowania literze T innej litery N).
Strzałeczki do tego służą, albo napisy w rodzaju
f(T) = N.
f jest funkcją , która "pokazuje równoliczność" − musi być różnowartościowa. Wątpliwość, czy
f(Z) = Z
jest dopuszczalne, jest zbędna − niczego takiego nie ma w definicji funkcji różnowartościowej.
Różnym elementom jednego zbioru mają być przyporządkowane różne elementy drugiego zbioru.
Marudzę (?), ale wykazujesz pełną niefrasobliwość w oznaczeniach − w treści zadania są małe
litery, Ty w rozwiązaniu posługujesz się wielkimi, a to przecież do licha są różne obiekty,
można złośliwie skomentować, że wypowiadasz nie "nie na temat".
16 kwi 11:31