Prawdopodobieństwo
Maniak: Z talii 52 kart losujemy z kart bez zwrotu. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania asa z
pozostałych 50 kart?
16 kwi 09:29
Jacek: Chyba coś nie tak z treścią zadania.
16 kwi 09:53
J:
Moim zdaniem, tak:
| | 48*47 | | 4 | | 4*48 | | 3 | | 4*3 | | 2 | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 52*51 | | 50 | | 52*51 | | 50 | | 52*51 | | 50 | |
16 kwi 09:57
Maniak: Treść dobra. J, czy możesz mi to wytłumaczyć, proszę. Ja zacząłem obliczać prawdopodobieństwo
że na początku wylosujemy jednego asa i dowolną kartę i 2 asy i nie wiedziałem co dalej(pewnie
źle myślałem).
16 kwi 10:10
J:

A − as
D − inna karta
Pierwsze losowanie:
| | 48*47 | |
DD − wylosowano dwie inne karty = |
| ( w tali 50 kart zostaja 4 asy ) |
| | 52*51 | |
| | 4*48 | |
AD − wylosowano asa i inną karte = |
| ( w talii 50 kart zostają 3 asy ) |
| | 52*51 | |
| | 4*3 | |
AA − wylosowano dwa asy = |
| ( w tali 50 kart zostaja 2 asy) |
| | 52*51 | |
Drugie losowanie:
| 4 | |
| − gdy w talii zostały 4 asy |
| 50 | |
| 3 | |
| − gdy w talii zostały 3 asy |
| 50 | |
| 2 | |
| − gdy w talii zostały 2 asy |
| 50 | |
...jasne ?
16 kwi 10:19
Jacek: Nie wiem, może jestem Chińczykiem i nie rozumiem po polska.
"Z talii 52 kart losujemy z kart bez zwrotu." − Gdzie tu jest mowa, że losujemy dwie karty
dowolnie?
16 kwi 10:28
J:
bo potem losujemy z 50 kart
16 kwi 10:29
Jacek: "...z pozostałych 50 kart" , ale pozostałych po czym, po jakim wyjęciu ze zbioru 52. Skąd
wiadomo, że dowolnym wyjęciu?
16 kwi 10:30
Jacek: Powinno być:
Losujemy bez zwracania dwie dowolne karty z talii 52 kart. Jakie jest prawdopodobieństwo
wylosowania asa z pozostałych 50 kart?
16 kwi 10:31
J:
masz rację ... ja domysliłem się treści zadania i mam nadzieję,że dobrze
16 kwi 10:32
Jacek: może się czepiam, ale dla mnie samo "z pozostałych 50 kart" o niczym nie świadczy
16 kwi 10:33
J:
dodałbym ... losujemy dwie karty i odkładamy na bok
16 kwi 10:39
Jacek: tak jest
16 kwi 10:46