matematykaszkolna.pl
Programowanie Pascal Klodzia: Program mi kompiluje ale w wyniku wyświetla mi tylko sumę ostatniego zestawu danych. Dlatego proszę o poprawienie mi tego szczególiku. Ma pokazywać sumy każdego zestawu w pionie. Zad.Dana jest macierz o m kolumnach i n wierszach. Oblicz sumę wszystkich elementów znajdujących się w tej macierzy. Wejście W pierwszej linii wejścia znajduje się jedna liczba całkowita d (1 <= d <= 100), która oznacza liczbę zestawów danych. Każdy zestaw składa się z kilku linii. W pierwszej z nich znajdują się dwie liczby naturalne n i m (1 <= n,m <= 500), które oznaczają odpowiednio liczbę wierszy i liczbę kolumn macierzy. W kolejnych n liniach znajduje się po m liczb całkowitych z przedziału od −1000 do 1000, które oznaczają kolejne elementy macierzy. Wyjście Na wyjściu należy dla każdego zestawu danych wypisać w osobnej linii sumę elementów znajdujących się w macierzy. begin read(n,m); for i:=1 to n do for j:=1 to m do s:=s+A[i,j]; writeln(s); end; readln(s); end.
16 kwi 09:13
Klodzia: To mój kod begin read(n,m); for i:=1 to n do for j:=1 to m do read (A[i,j]; end; begin s:=0; for i:=1 to n do for j:=1 to m do s:=s+A[i,j] writeln(s); end; readln(s); end.
16 kwi 09:17
b.: > W pierwszej linii wejścia znajduje się jedna liczba całkowita d (1 <= d <= 100), która oznacza liczbę zestawów danych. Tego nie robisz, najpierw powinnaś wczytać d, a potem zrobić jeszcze jedną pętlę (po zestawach danych). Jeszcze taki szczegół, że nie potrzebujesz tablicy A[i,j], możesz od razu sumować wczytywane elementy, czyli z tych dwóch podwójnych pętli zrobić jedną.
16 kwi 09:31
Klodzia: program macierze; var i,n,m,q,k,j,s:integer; A:array[1..500,1..500] of integer; To jest mój początek . Zapomniałam go przepisać
16 kwi 09:41
Klodzia: begin readln(q); for k:=1 to q do Teraz już chyba cały kod
16 kwi 09:43
Klodzia: program macierze; var i,n,m,q,k,j,s:integer; A:array[1..500,1..500] of integer; begin readln(q); for k:=1 to q do begin read(n,m); for i:=1 to n do for j:=1 to m do read (A[i,j]; end; begin s:=0; for i:=1 to n do for j:=1 to m do s:=s+A[i,j] writeln(s); end; readln(s); end.
16 kwi 09:43
PW: begin readln(q); for k:=1 to q do begin read(n,m); for i:=1 to n do for j:=1 to m do read (A[i,j]; end; begin s:=0; for i:=1 to n do for j:=1 to m do s:=s+A[i,j] writeln(s); end; readln(s); end. Po co jest czerwona linia? Zastanów się, jak działa "zielona pętla".
16 kwi 12:12
Klodzia: Czerwona linia żeby przy runie nie wywalalo do kodu tylko pokazało wynik i tam zostało. A pętle jeszcze tak średnio rozumiem.
16 kwi 13:44
Klodzia: Poprawi mi ktoś i wytłumaczy czemu tak? Bo zależy mi najbardziej na zrozumieniu a nie na samym rozwiązaniu.
16 kwi 13:45
b.: Tylko zielony blok jest w pętli po k, niebieski już jest poza, stąd problem.
16 kwi 14:51