d
pinokio: Niech dana będzie rekurencyjna definicja ciągu. odgadnij wzór w postaci jawnej na n−ty wyraz
ciągu i udowodnij go indukcyjnie
a0 = 1
an+1 = an + 2 dla n > 0
an = an−1 + 2 = an−2 + 2 + 2 = an−1 + 2 + 2 + 2 = an−n + 2n = 1 + 2n
an = 1 + 2n ∀n∊N
a0 = 1
W(k) : ak = 1 + 2k
W(k + 1) : ak+1 = 1 + 2(k + 1)
L = 0k+1 = ak+1 = ak+2 = 1 + 2k + 2 = 1 + 2(k + 1) = P
czy byłby ktoś w stanie mi wytłumaczyć skąd jest an = an−1 + 2 ?
i dlaczego potem lewa strona najpierw = ak+1,a potem ak+2
16 kwi 08:48
pinokio: ?
16 kwi 10:03
PW: Zaplątałeś się. Wyraźnie mówią: najpierw odgadnij − jest obojętne jak to zrobisz, możesz
mieć chwilę olśnienia, albo po prostu policzyć pięć początkowych wyrazów i powiedzieć sobie −
już wiem.
Formułujesz tezę i dopiero wtedy zaczynasz dododzić.
16 kwi 11:43