Analityczna :c
Karol: 1. Dany jest punkt A=(−1,2)
b) Znajdź równanie takiej prostej przechodzącej przez punkt A, że odległość początku układu
współrzędnych od tej prostej jest równa 1.
... Dość zdesperowany jestem

... odległość punku do prostej wykorzystałem i co jeszcze ?
Janek191:

y = a x + b ⇒ a x − y + b = 0
O = (0, 0)
Odległość tej prostej od O ma się równać 1 , więc
| I a*0 − 1*0 + b I | |
| = 1 |
| √a2 + 1 | |
I b I =
√a2 + 1
b =
√a2 + 1 lub b = − p[a
2 + 1}
czyli
y = a x +
√a2 + 1 lub y = a x −
√a2 + 1
A = ( − 1, 2) więc
2 = − a +
√a2 + 1 lub 2 = − a −
√a2 + 1
2 + a =
√a2 + 1 lub 2 + a = −
√a2 + 1
4 + 4a + a
2 = a
2 + 1
4a = − 3
zatem
| | 9 | | 5 | | 5 | |
b = √ |
| + 1 = |
| lub b = − |
| |
| | 16 | | 4 | | 4 | |
======================