matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zbiór wartości
trololo97:
Wskaż zbiór tych wartości parametru k, dla których dziedziną funkcji funkcji
3x
2
−12
f(x)=
jest zbiór liczb rzeczywistych
x
2
+2x−k
A.(−
∞
,−1) B. (−
∞
,1) C.(−1,+
∞
) D.<−1,+
∞
) Pomocy
15 kwi 23:32
Benny:
A.
15 kwi 23:40
trololo97:
a jak do tego dojść?
15 kwi 23:41
Benny:
Δ<0 w mianowniku
15 kwi 23:43
trololo97:
dzięki, a skąd takie założenie?
15 kwi 23:48
pigor:
..., mianownik : x
2
+2x−k = = x
2
+2x+1−1−k = (x+1)
2
−k−1>0 ⇔
−k−1>0
⇔
k <−1
, odp.
A
. ...
15 kwi 23:49
trololo97:
dzięki
15 kwi 23:52