15 kwi 23:12
bezendu:
Patryk wyślij mi rozwiązania od mitusia 1,2,4
15 kwi 23:14
kyrtap: ziom dzisiaj?
15 kwi 23:15
kyrtap: pomóż mi z tym szeregiem
15 kwi 23:15
ICSP: Kryterium Cauchego.
15 kwi 23:17
ICSP: Cauchy'ego*
15 kwi 23:18
kyrtap: no też próbowałem o ile ten logarytm wyszedł z pierwiastka to nie wiem co zrobić z (n+1)2
15 kwi 23:20
kyrtap: w sensie (n−1)2
15 kwi 23:20
kyrtap: CSP jakbyś mi otworzył oczy na ten szereg
15 kwi 23:21
ICSP: n√(n−1)2 = (n√n−1)2 → 12 = 1
15 kwi 23:22
kyrtap: no fakt
15 kwi 23:24
kyrtap: czyli wyjdzie 0 zatem zbieżny
15 kwi 23:24
ICSP:
15 kwi 23:26
kyrtap: CSP jeszcze masz siłę na jedno zadanie?
15 kwi 23:37
ICSP: Nie wiem czy podołam
15 kwi 23:40
15 kwi 23:41
kyrtap: nie wiem jak tutaj zwinąć jej pochodną rozłożyć na ułamki proste jak przeliczę pochodną i potem
zwijać?
15 kwi 23:41
ICSP: Nie podołam
15 kwi 23:48
kyrtap: szkoda
15 kwi 23:51
kyrtap: CSP a wiesz jak sumę obliczyć tego szeregu?
16 kwi 00:28
b.: > jak tutaj zwinąć jej pochodną
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Nie bardzo rozumiem, |
| = |
| rozwijamy ze wzoru na |
| , a potem |
| | 1+4x2 | | 1−(−4x2) | | 1−y | |
różniczkujemy.
16 kwi 00:35
kyrtap: ale co różniczkujemy?
16 kwi 00:38
kyrtap: szereg?
16 kwi 00:38
b.: | | 1 | |
Obie strony, czyli szereg i |
| . |
| | 1+4x2 | |
16 kwi 00:39
kyrtap: dobra już wiem
16 kwi 00:41
kyrtap: a wiesz jak sumę obliczyć?
16 kwi 00:41
b.: Sumę można obliczyć wstawiając odpowiednie x do otrzymanego wzoru na pochodną f'(x).
16 kwi 00:44
kyrtap: nie czaję ?
16 kwi 00:44
b.: Zrób najpierw pierwszą część zadania, ona jest wskazówką do drugiej
16 kwi 00:45
kyrtap: no zrobiłem policzyłem odpowiednio pochodne i rozwinięcia
16 kwi 00:45
b.: no to wstaw tam odpowiedni (konkretny) x, tak żeby otrzymany szereg dał ten szukany
∑(−1)nn4−n
16 kwi 00:47
b.: albo może napisz, jaki Ci szereg wyszedł
16 kwi 00:47
kyrtap: z czego?
16 kwi 00:48
b.: z różniczkowania
16 kwi 00:48
kyrtap: tej pochodnej?
16 kwi 00:49
b.: nie, to nie jest ciekawe, z różniczkowania szeregu
16 kwi 00:49
b.: znaczy ok, źle zrozumiałem, tak, napisz szereg dla f'(x)
16 kwi 00:50
kyrtap:
∑ (−4x2)n = ∑(−4)n 2nx2n−1
16 kwi 00:50
kyrtap: czyli
| | −8x | |
∑(−4)n2nx2n−1 = |
| |
| | (1+4x2)2 | |
16 kwi 00:53
b.: no to weź x=1/4. dobranoc
16 kwi 00:54
kyrtap: aaa
16 kwi 00:55
kyrtap: a jeśli chodzi o promienie to pierwotna funkcja bedzie miała R = 1/4
a ta pochodna ?
16 kwi 00:56
kyrtap: błagam pomóż mi bo nie bardzo czaję
16 kwi 01:03
b.: pierwotna ma promień 1/2, pochodna ma taki sam promień zbieżności
16 kwi 08:06