ba
quarhodron: | | dx | |
∫ |
| jak to policzyć jeżeli mam dostepny wzór tylko jak jest w mianowniku |
| | (x2−4x+13)2 | |
(x
2+1)
2 ?
mam sobie sam wyprowadzić ten wzór na rekurencje ? jak tak to jak ?
15 kwi 23:02
ICSP: | | 1 | |
Masz wzór na całkę : ∫ |
| dx |
| | (x2 + 1)2 | |
Twoja całka :
| | dx | | dx | |
∫ |
| = ∫ |
| = |
| | (x2 − 4x + 13)2 | | ((x−2)2 + 9)2 | |
| | 1 | | dx | | x − 2 | |
|
| ∫ |
| i za pomocą podstawienia t = |
| |
| | 92 | | | | 3 | |
sprowadzasz całkę pod powyższą.
15 kwi 23:21
quarhodron: tak coś czułem ale jakoś nie byłem pewien, dziękuje ślicznie
15 kwi 23:51