udowodnij stosunek rozwiazan rownania kwadratowego
lsia: Udowodnij, że stosunek rozwiązań równania kwadratowego ax2+(2a+b)x+2b−a=0 (a≠0) wynosi 3:1 to
28a2−20ab+3b2=0.
Jak ruszyć to zadanie? Z jakich własności skorzystać?
15 kwi 22:56
Qulka: a(x−p)(x−3p)=0 przemnożyć i porównać
15 kwi 22:59
lsia: A skad sie wzielo to rownanie?
15 kwi 23:04
Qulka: z postaci iloczynowej trójmianu
15 kwi 23:14
PW: Takie właśnie ma stosunek rozwiązań równy 3:1 − jedno rozwiązanie jest równe 3p, a drugie 1p.
15 kwi 23:15
lsia: Rozumiem, i to co wyjdzie z ktorym rownaniem porownac?
15 kwi 23:21
Qulka: z pierwszym
15 kwi 23:57
Qulka:
−4ap=2a+b
3p2a=2b−a
więc z pierwszego p=(2a+b)/(−4a)
wstawiasz do drugiego
3[(2a+b)/(−4a)]2a=2b−a
12a2+12ab+3b2=32ab−16a2
28a2−20ab+3b2=0 c.d.n.
16 kwi 00:59
lsia: A moglabys rozpisac skad sie wziely te dwa rownanja −4ap=2a+b i to drugie? Bo gdy mnoze
wychodzi mi ax2−4axp−3p
2a=0 bez tego a i b i nie wiem dlaczego
16 kwi 10:23
J:
po wymnożeniu (post: 22:59) masz: ax2 − 4apx +3ap2 = 0
i porównujesz współczynniki z równaniem wyjściowym: −4ap = 2a + b ( to współczynniki przy x )
3ap = 2b − a ( to są wyrazy wolne)
16 kwi 11:00
lsia: Oo teraz rozumiem, dziekuje!
16 kwi 11:44
lsia: Niestety nie wychodzi mi ten wynik: 12a2+12ab+3b2=32ab−16a2. Pewnie popelnilam blad
rachunkowy i nie moge go znalezc. Moglby mi ktos dokladnie krok po kroku to rozpisac?
16 kwi 17:53
lsia: Ktos cos?
16 kwi 22:03
Qulka:
3[(2a+b)/(−4a)]
2a=2b−a
| 3(2a+b)2 | |
| =2b−a obustronnie •16a |
| 16a | |
3(4a
2+4ab+b
2)=32ab−16a
2
12a
2+12ab+3b
2=32ab−16a
2
16 kwi 22:59