cos
Gralt: korzystając ze wzoru cos2x= cos2 x − sin2 x, rozwiąż równanie cos2x = cosx
15 kwi 22:38
Eta:
cos(2x)=2cos
2x−1
to: 2cos
2x−1=cosx ⇒ 2cos
2x−cosx−1=0 Δ=9
| | 1+3 | | 1−3 | |
cosx= |
| = .... lub cosx= |
| =... |
| | 4 | | 4 | |
x=.... lub x=....
dokończ
15 kwi 22:42
Gralt: | | 2 | |
właśnie wychodzi mi kilka rozwiązań, a w odpowiedziach jest x= |
| kπ |
| | 3 | |
15 kwi 22:44
PW: Może te serie rozwiązań dadzą się zapisać jednym wzorem?
15 kwi 23:54
Eta:
cos(2x)= cosx
2x= x+2kπ lub 2x= −x+2kπ
16 kwi 01:03