q
quarhodron: dziwna całka, prosze o pomoc
jeżeli mam taką całke
| | dx | |
∫ |
| to wtedy stosuje taki długi wzór, wiecie o który mi chodzi ? |
| | (x2+1)2 | |
a czy mogę go zastosować jak mam
15 kwi 22:19
ICSP: Możesz
15 kwi 22:21
kyrtap: o jaki wzór chodzi?
15 kwi 22:21
bezendu:
Zależność rekurencyjna.
15 kwi 22:23
Saizou :
całeczki stowarzyszone
zauważ że x2−4x+13=x2−4x+4+9=(x−2)2+9
15 kwi 22:26
Saizou :
oczywiście bezendu ma racje, że rekurencja xd
15 kwi 22:27
kyrtap: Saizou chyba lekka zaćma
15 kwi 22:27
quarhodron: ale rozumiem że teraz w mianowniku nie będzie (x2+1)n−1 tylko (x2−4x+13)n−1 i co z tym
1/(2n−2) oraz 2n−3/(2n−2) zrobić ?
15 kwi 22:29
15 kwi 22:30
quarhodron: Saizou więc mogę to zrobić że x−2=t 9=3
2 a dalej to już ze wzoru że wychodzi
15 kwi 22:35
quarhodron: aaa ale i tak tam jeszcze nad tym całym wyrażeniem jest kwadrat, więc tak to raczej nie wyjdzie
15 kwi 22:38
quarhodron: to jak to obliczyć ?
15 kwi 22:44