proszę o pomoc
matematyk: Czy istnieje taka całkowita dodatnia liczba n, że 2n jest kwadratem liczby
całkowitej, zaś 1024n jest czwartą potęgą liczby całkowitej? Odpowiedź uzasadnij.
15 kwi 22:03
ICSP: Nie istnieje.
15 kwi 22:11
matematyk: a można jeszcze prosić o uzasadnienie
15 kwi 22:18
ICSP: Załóżmy, więc, że taka liczba n istnieje, zatem skoro 2n jest kwadratem liczby całkowitej to
istnieje dodatnie k takie, że n = 22k + 1 * b2 dodatkowo takie aby 2 nie dzieliło b. Wtedy
1024n = 210 * 22k + 1 * b2 = = 22k + 11 * b2 , a ponieważ 2 nie dzieli b to iloczyn
1024*n zawiera w sobie nieparzystą liczbę dwójek, zatem nie może być kwadratem liczby
całkowitej(a tym bardziej czwartą potęgą). Sprzeczność, zatem taka liczba n nie istnieje.
15 kwi 22:31
matematyk: dziękuję
15 kwi 22:35