wielomiany
Gralt: Oblicz dla jakich dodatnich wartości k wielomian 3x3 + kx − 1 ma pierwiastek wymierny.
15 kwi 21:47
Saizou :
Podpowiedź:
| | 1 | |
możliwe pierwiastki wymierne to ± |
| ,±1 |
| | 3 | |
15 kwi 21:49
Gralt: skąd to wiesz? jak olbiczyć te pierwiastki?
15 kwi 21:51
Saizou : kliknij w wielomiany po lewej stronie
15 kwi 21:56
Gralt: dzięki zrobiłem
15 kwi 22:00
pigor: ..., oblicz dla jakich dodatnich wartości k wielomian
3x
3+kx−1 ma pierwiastek wymierny.?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
z warunków zadania i tw.o istnieniu pierwiastków wymiernych
wielomianu :
w(x)=3x
3+kx−1=0 ⇔ w(±
13)= ±
19±
13k−1=0 v w(±1)= ±3±k−1=0 ⇔
⇔
49k−1=0 v −
49k−1=0 v 3+k−1=0 v −3−k−1=0 ⇔
⇔ 4k−9=0 v 4k+9=0 v k+2=0 v k+4=0 ⇔
k∊{94,−94,−2,−4}. ...
15 kwi 22:15
PW: Miało być "dla jakich dodatnich k", więc ostrożnie z odpowiedzią.
16 kwi 00:07
pigor: ..., no tak: zmęczenie materiału; dzisiaj (wczoraj) to szczyt szczytów ;
strasznie przegiąłem z czasem spędzonym na forum; muszę dzisiaj
to koniecznie sobie ...

odrobić (odbić)
16 kwi 00:30
PW: Ależ tok myślenia był prawidłowy, zwracałem tylko uwagę, że trzeba zachować staranność przy
udzielaniu odpowiedzi (to jest punktowane na maturze)
16 kwi 00:39