obliczenie całki:
BlueEden: obliczenie całki:
√(x2)+6xdx
15 kwi 21:43
Saizou :
np. z podstawienie Eulera
√x2+6x=tx
x
2+6x=t
2x
2
x+6=t
2x
(1−t
2)x=−6
| | 6 | |
x= |
| policz i podstaw |
| | t2−1 | |
15 kwi 21:46
BlueEden: tylko że w moim programie nie ma podstawienia eulera

teoretycznie powinienem to rozwiązać za
pomocą, podstawienia lub przez części
15 kwi 22:00
Saizou :
Podstawienie Eulera ⊂ podstawieniach
15 kwi 22:02
Mariusz: Saizou z podstawień Eulera lepsze jest to pierwsze
U Fichtenholza jest trochę o podstawieniach Eulera nawet z interpretacją geometryczną
Pisaliście w rocznicę jego urodzin
2 maj 22:03
Saizou :
Szerze mówiąc i tak dużo "dziabania" niezależnie od wyboru podstawienia Eulera.
3 maj 10:31
Mariusz: Po podstawieniu korzystając z liniowości można doprowadzić całkę do postaci
∫xαdx
Trochę przekształceń może być przy wyznaczaniu
x,√x2+6x,dx w zależności od t ale sama całka będzie łatwa do policzenia
Trzecie podstawienie wymagałoby rozkładu na sumę ułamków prostych
3 maj 10:55
ICSP: Mariusz w innym temacie wspominałeś, że o metodzie Ferrariego przeczytałeś u
Sierpińskiego. Pamiętasz może dokładniej tytuł ?
3 maj 11:00
Mariusz:
Zasady algebry wyższej , dostępne w sieci
2 kwi 16:38
ICSP: Dziękuję
2 kwi 16:40