wykaż...
Frost: Wykaz, że dla dowolnej liczby naturalnej dodatniej n prawdziwa jest nierówność
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
(1+ |
| )(1+ |
| )(1+ |
| )...(1+ |
| )< |
| |
| | 3 | | 32 | | 34 | | 32n | | 2 | |
15 kwi 21:33
Saizou :
Na przykład indukcyjnie
15 kwi 21:43
Frost: Tak myślałem, że z indukcji pewnie można ale jej nie umiem jeszcze ^^
15 kwi 21:44
Saizou :
a w ogóle dobrze to przepisałeś ?
15 kwi 21:55
Frost: Tak
15 kwi 21:55
PW: Oj, coś mi się zdaje, że indukcji nie da się zastosować. po lewej stronie mamy iloczyn, i
to rosnący wraz ze wzrostem n. Pewnie trzeba znaleźć granicę tego ciągu.
15 kwi 21:56
Saizou :
dla n=0
dla n=1
dla n=2
i tak dalej
15 kwi 21:57
Saizou :
ale ja tam widziałem plusy
15 kwi 21:57
Frost: W nawiasach są plusy ^^ Mam odpowiedź w książce ale trochę jej nie rozumiem więc tak pytam

.
Kupiłem fają książę do matury dosyć trudne niektóre zadanka.
16 kwi 08:26
Frost: Jakby ktoś był zainteresowany książką przed powtórką do matury:
Matematyka zadania powtórzeniowe przygotowujące do matury zakres rozszerzony Marcin Kurczab
Elżbieta Kurczab Elżbieta Świda.
Zadania na dobrym poziomie jak np. to wyżej
16 kwi 17:44
YushokU: To zadanie to chyba średnio do matury, mam nadzieję
16 kwi 18:12
Saizou: zastosuj nierownosc miedzy srednimi
Am>=Gm
16 kwi 19:05
Frost: Średnie?
Też mam taką nadzieję bo może być ciężko
16 kwi 19:22
Saizou: tak, srednie xd
16 kwi 19:35