Prawdopodobieństwo
Tomasz: W pojemniku znajduje się 5 kul. Czerwona, Zielona, Pomarańczowa, Niebieska i Żółta. Losujemy
kolejno 3 kule. Rozważ zdarzenia:
A − Pierwsza i trzecia wylosowana kula jest w kolorze zimnym.
B − Wylosowane kule są w kolorach ciepłych.
Ω = {Czerwona, Zielona, Pomarańczowa, Niebieska i Żółta}
|Ω| = 5*4*3 = 60
A −
A = {(n,cz,z),(n,pom,z),(n,ż,z),(z,cz,n),(z,pom,n),(z,ż,n)}. |A| = 6
P(A) = |A||Ω| = 660 = 110
B −
B = {(cz,pom,ż),(cz,ż,pom),(ż,cz,pom),(ż,pom,cz),(pom,cz,ż),(pom,ż,cz)} |B| = 6
P(B) = |A||Ω| = 660 = 110
Dobrze ?
15 kwi 21:27
PW: Określenia zbioru Ω jest błędne. Ω nie jest zbiorem pięciu kul.
15 kwi 21:32
Tomasz: Ω to zbiór wszystkich możliwych wyników. Mamy wylosować 3 kule bez odkładania ich z powrotem do
pojemnika, zatem przy pierwszym losowaniu mamy możliwość wylosowania kuli w jednym z pięciu
kolorów. Drugie losowanie to 1 z czterech kolorów, a trzecie 1 z trzech kolorów. Zatem 5*4*3 =
60. Jeśli nie to prosiłbym o naprowadzenie dlaczego.
15 kwi 21:42
PW: Nie zrozumiałeś. w Twojej wypowiedzi jest rozdźwięk między tym co określiłeś jako Ω (5. wiersz
od góry o 21:27), a tym co liczysz. Naprawdę ważne jest na samym początku określenie
(wystarczy słowne) co jest zdarzeniem elementarnym. Wtedy aż tak bardzo nie trzeba uzasadniać
sposobu liczenia.
15 kwi 22:04
Tomasz: To znaczy wystarczyłoby, abym napisał coś w stylu
"Wszystkich możliwości jest tutaj: 5*4*3. |Ω| = 60" ?
Reszta jest ok ?
15 kwi 22:31
PW: Trzeba napisać: zdarzeniami elementarnymi są wszystkie możliwe 3−elementowe wariacje bez
powtórzeń o wartościach w zbiorze 5−elementowym.
Zamiast tego można np. powiedzieć "zdarzeniami elementarnymi są różnowartościowe ciągi
3−wyrazowe o wyrazach ze zbioru 5−elementowego". Wtedy piszesz (i możesz nie tłumaczyć
dlaczego)
| | 5! | | 5! | |
|Ω| = |
| = |
| = 5·4·3. |
| | (5−3)! | | 2! | |
15 kwi 22:46