trójkąt
Karolina: w trójkącie ABC punkty D, E leżą odpowiednio na bokach AB i AC tak,że AD: DB=1:2 oraz EC
:EC=2:1. Wyznacz jaką część pola trójkąta ABC stanowi pole czworotkąta ADFE.
15 kwi 21:16
Eta:

P(ABC)= 3P
1+3P
2+P
3 P(ADFE)= P
1+P
2
w trójkątach ADC i DBC :
2(3P
2+P
1)=2P
1+P
3 ⇒ P
3=6P
2
w trójkątach ABE i BEC :
2(3P
1+P
2)=2P
2+P
3 ⇒ P
3=6P
1
to P
1=P
2
P(ABC)= 12P
1 i P(ADFE= 2P
1
15 kwi 21:45
Karolina: Niestety odpowiedz do jakiej dążymy to 2/7
15 kwi 22:02
Eta:
Jaka treść, taka odpowiedź
Sprawdź czy dobrze napisałaś treść zadania!
Ja już widzę,że źle ! EC: EC ?
15 kwi 22:19
Karolina: oraz AE: EC. *
i nie spinaj się, bo proszę tylko o pomoc.
15 kwi 22:26
Eta:
Co to znaczy? "nie spinaj się" ?

Takie teksty to nie do mnie !
15 kwi 22:31