Rozwiązanie całki
NoName:

rozwiąż całkę:
(x+2)/((x
2)+1))dx
15 kwi 20:56
Saizou :
zauważ że
(x
2+1)'=2x zatem
| | x+2 | | | | 1 | | 2x | | 1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx= |
| ∫ |
| dx+2∫ |
| dx= |
| | x2+1 | | x2+1 | | 2 | | x2+1 | | x2+1 | |
=podstawmy za x
2+1=t; 2x dx=dt=
15 kwi 21:01
NoName: dzięki
15 kwi 21:06
NoName: nie wpadłem na pomysł żeby rozbić te całki i cały czas się męczyłem próbując podstawić przy tej
pierwszej wersji całki
15 kwi 21:08
Saizou :
policzysz klika set całek i będziesz śmigać
15 kwi 21:10