Funkcja kwadratowa z ciągiem geometrycznym
stereo: Liczby x1 i x2 są różnymi od zera rozwiązaniami równania x2 − 12mx +n=0.
Liczby m, x1, x2, n są kolejnymi wyrazami pewnego ciągu geometrycznego. Znajdź x1 i x2.
Δ > 0, czyli 36m2 − n > 0, ale co dalej?
Czy warunek geometryczności(środkowy 2 = iloczyn 2 sąsiednich) się na coś przyda? Jak to
'ugryźć'?
15 kwi 20:33
Tadeusz:
fajne zadanko
Jedno rozwiązanie to 3 i 9
Sprawdzam czy jedyne
15 kwi 21:28
Tadeusz:
drugie to −4 i 16
15 kwi 21:35
Tadeusz:
Chcesz wskazówkę czy rozwiązanie ... a może już nic

−
15 kwi 21:37
stereo: Poproszę wskazówkę, jeśli można albo rozwiązanie krok po kroku
15 kwi 22:03
Tadeusz:
Twój ciąg to:
m x
1 x
2 n
Możesz go zapisać inaczej jako
m mq mq
2 mq
3
ze wzoru na x
1+x
2 otrzymujesz
mq+mq
2=12m ⇒ q
2+q−12=0
Dalej poradzisz?−
15 kwi 22:28
LUCASS: x1/m=x2/n
masz viete'a
15 kwi 22:29
Tadeusz:
czy TY LUCASS wiesz co piszesz?
15 kwi 22:38
stereo: Na razie jestem na etapie, że q1=−4 i q2=3.
Myślę co dalej, przydałby się teraz jakoś m wyliczyć, tylko skąd?
Warunek Δ > 0 (z treści zadania, bo są 2rozw.) tutaj mi konkretów chyba nie da... Pewnie jest
to coś oczywistego, ale oczywiście zaćmienie po raz kolejny
15 kwi 22:49
stereo: Dobra, wzór viete'a x1 * x2 i wyszło.
Dzięki!
Nadal nie mogę uwierzyć, że to było takie proste. Czasem polecenie potrafi skomplikować życie
15 kwi 22:52
Tadeusz:
−
15 kwi 22:53
Tadeusz:
To teraz TY mi powiedz, czy musisz sprawdzić Δ dla otrzymanych m i n
15 kwi 23:02
stereo: No tak.
Czyli −4 i 16 odpadają, bo z warunku wychodzi sprzeczność: 36−64 >0
Dobrze mówię?
15 kwi 23:07
stereo: Poprawka, zgadza się(błąd na minusie) 36+64>0 jest ok.
15 kwi 23:08
Tadeusz:
a co to za warunek?
15 kwi 23:11
stereo: Dana jest funkcja: x2 − 12mx +n =0, a w treści podane, że są 2 rozwiązania, więc:
Δ, czyli 144m2 −4n > 0
15 kwi 23:13
Tadeusz:
lubisz utrudniać
Policzyłeś, że
albo m=1 i n=27 czyli x
2−12x+27=0
albo m=1 i m=−64 czyli x
2−12x−64=0
i obie Δ są OK −
15 kwi 23:19