trygonometria
Ambitny: Witajcie, mam problem z zadaniem z rozszerzenia za 6pkt
Dla jakich wartości parametru m równanie:
| | π | | π | |
sinxcosx(x− |
| ) +3 = 4sin m − sin(x− |
| )cosx |
| | 5 | | 5 | |
nie jest sprzeczne
15 kwi 20:32
Kacper:
| | π | | π | |
sinxcosx(x− |
| )+sin(x− |
| )cosx=... |
| | 5 | | 5 | |
15 kwi 20:34
Ambitny: mniemam że należy skorzystać z wzoru: sin(α+β) jednak nie wiem jak to poprawnie zwinąć
15 kwi 20:41
Ambitny: dobra wyszło
| | π | |
sin(x +x − |
| ) = −3 +4sin m |
| | 5 | |
i co dalej
15 kwi 20:47
YushokU: | | π | | π | |
sin(x+x− |
| )=sin(2x− |
| )=4sinm−3 |
| | 5 | | 5 | |
co teraz?
15 kwi 20:56
YushokU: porównaj zbiory funkcji po lewej i po prawej stronie i wnioskuj.
15 kwi 20:57
YushokU: zbiory wartości oczywiście, gdzieś zgubiłem słówko.
15 kwi 21:00
Ambitny: okk dzięki
15 kwi 21:06