CAŁKA
Zosia: ∫a sin(ax) dx = −a cos(ax)

Czy to całka złożona i trzeba ją jakoś inaczej policzyć?
15 kwi 20:27
Zosia: nikt nic
15 kwi 21:16
PW: Poprawność całkowania sprawdza się różniczkując wynik (dobrze nie jest).
15 kwi 21:19
Saizou :
dla ustalonego a mamy
∫a*sin(ax)dx a skoro a jest stało to możemy ją wyłączyć przed całkę
a∫sin(ax)dx , wiemy jak policzyć całkę ∫sink dk ale tutaj mamy ax, wiec musimy podstawić coś
| | 1 | |
takiego aby zlikwidować a, zatem ax=t⇒adx=dt⇒dx= |
| dt |
| | a | |
| | 1 | | 1 | |
a∫sin(t)* |
| dt=a* |
| ∫sin(t)dt=∫sin(t)dt=−cost=−cos(ax)+C |
| | a | | a | |
15 kwi 21:25
Zosia: a skad wzielo sie to 1a ?
16 kwi 19:44
Zosia: wytlumaczy mi ktos? Prosze
16 kwi 19:50
PW: Ło matko,
(1) [cos(ax)]' = −sin(ax)·a
(wzór na pochodną funkcji złożonej).
W "języku całek" wzór (1) oznacza, że
cos(ax) = ∫−sin(ax)dx,
czyli
−cos(ax) = ∫sin(ax)dx.
Coś takiego należy "widzieć w rozumie", myślę że Saizou przesadził z tłumaczeniem takiej
prostej sprawy.
16 kwi 20:30
PW: No i z tej irytacji zgubiłem "a", przepraszam. Ostatnie dwa wzory mają wyglądać tak:
cos(ax) = ∫−asin(ax)dx
−cos(ax) = ∫asin(ax)dx.
16 kwi 20:34
piotr: ∫cos(x/a)
17 sie 22:29