matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Uprość wyrażenie
Yszty:
X−1
Uprość wyrażenie
GDZIE X∊R \ {1,1} I OBLICZ JEGO WARTOŚĆ DLA X = 0,(3).
1−X
2
15 kwi 20:21
Yszty:
x miały być małe, przepraszam
15 kwi 20:22
5-latek:
1−x
2
= (1−x)(1+x)
x−1
=
1−x)(1+x
(x−1
=−
=
(x−1)(1+x)
1
=−
1+x
3
x=0,(3) to x=
wiec policz
9
15 kwi 21:25