Trapez równoramienny ABCD jest opisany na okręgu
pomocyy: Trapez równoramienny ABCD jest opisany na okręgu o promieniu 2√2 cm.Wiedząc,że przekątna
tego trapezu ma długość 2√17 cm.Oblicz:
1.Długość odcinka łączącego środki ramion trapezu
2.Pole trapezu.
3.Długość ramienia trapezu.
15 kwi 20:11
Eta:
| | a+b | |
h=2r=4√2 |EF|= |
| P=|EF|*h |
| | 2 | |
Z tw. Pitagorasa w trójkącie AGC:
| a+b | | a+b | |
| =√d2−h2 ⇒ |
| =..... |
| 2 | | 2 | |
|EF|=....
P=.....
z warunku wpisania okręgu w trapez : a+b= 2c ⇒ c= ......
dokończ rachunki ..........
15 kwi 20:42
pomocyy: Dzięki
15 kwi 21:11