Stożek
Kaka: Witam, mam problem z tym zadaniem. Pole powierzchni bocznej stożka jest 3 razy większe od pola
podstawy. Wyznacz sinus kąta nachylenia tworzącej do płaszczyzny podstawy.
15 kwi 19:38
Kejt:

krawędzie zaznaczone jednym kolorem są równe, zatem:
pola:
| | x | |
podstawiasz wcześniej wyznaczone |
| , i wyznaczasz z tego l lub r |
| | 180o | |
potem tylko podstawiasz do wzoru na sinus, powinno być ok
15 kwi 19:49
Kaczy: No dobrze a mam pytanie, jak wygląda ten wzór na sinus do którego trzeba będzie podstawić
dalsze rozwiązanie ?
17 kwi 16:50
Janek191:

P
b = 3 P
p
π r*l = 3 π r
2 / : π r
2
l = 3 r
zatem
h
2 + r
2 = l
2
h
2 + r
2 = ( 3 r)
2
h
2 = 9 r
2 − r
2 = 8 r
2
h = 2
√2 r
czyli
| | h | | 2√2 r | | 2√2 | |
sin α = |
| = |
| = |
| |
| | l | | 3 r | | 3 | |
=================================
17 kwi 16:56
17 kwi 16:57