Proszę na teraz:)
Emilia: Proszę o pomoc:
Znajdź wzór funkcji kwadratowej, o której wiadomo, że prosta y=−1 ma z wykresem funkcji jeden
punkt wspólny, a prosta y=−2 przecina ten wykres w punktach (−5,−2) i (1,−2).
1 gru 22:44
AROB: pomogę
1 gru 22:55
Julek:
Y
w = −1
−2= 25a − 5b + c
−2= a + b + c
0 = −24a +6b ⇒ b= 4a
−2 = 5a + c
c= −2 − 5a
b=4a
f(x) = ax
2 + bx + c
f(x) = ax
2 + 4ax −2 − 5a
−1 = 4a −8a − 2 −5a
1 = −9a
| | 1 | | 4 | | 13 | |
f(x) = − |
| x2 − |
| x − |
|
|
| | 9 | | 9 | | 9 | |
1 gru 23:01
Julek:
Y
w = −1
−2= 25a − 5b + c
−2= a + b + c
0 = −24a +6b ⇒ b= 4a
−2 = 5a + c
c= −2 − 5a
b=4a
f(x) = ax
2 + bx + c
f(x) = ax
2 + 4ax −2 − 5a
−1 = 4a −8a − 2 −5a
1 = −9a
| | 1 | | 4 | | 13 | |
f(x) = − |
| x2 − |
| x − |
|
|
| | 9 | | 9 | | 9 | |
1 gru 23:01
Julek: AROB, sorry, ale zaczynając nie widziałem Twojego posta... troche się ociągałem
1 gru 23:02
Eta:
To ja podam jeszcze prościej
| | −5+1 | |
yw= −1 xw= |
| = −2 ...... ok
|
| | 2 | |
teraz :
postać kanoniczna: y = a( x +2)
2 −1 i podstawiamy np: ( 1,−2)
otrzymując: −2= a( 1+2)
2−1
9a= −1 =>
a= −19
zatem:
y = −19( x +2)2 −1
w treści zadania nie jest powiedziane ,ze ma to być postać ogólna ,
więc może być i kanoniczna
1 gru 23:09
Bogdan:
Można prościej.
x
w = −2, y
w = −1,
bierzemy jeden z punktów, np. (1, −2) i tworzymy postać kanoniczną:
| | 1 | |
−2 = a(1 + 2)2 − 1 ⇒ a = − |
| |
| | 9 | |
Jeszcze raz postać iloczynowa:
| | 1 | | 1 | | 4 | | 13 | |
y = − |
| (x + 2)2 − 1 ⇒ y = − |
| x2 − |
| x − |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | |
1 gru 23:12
Eta:
1 gru 23:13
Bogdan:
Witaj
Eto, telepatia, czy co

?
1 gru 23:13
Eta:
Witam

....... byłam pierwsza

To nie telepatia, to rutyna
1 gru 23:15
Eta:
Ale ,że akurat ten sam punkt( 1,−2)
1 gru 23:17
Bogdan:
ale ja mam chochlika a Ty
Eto nie

(postać iloczynowa, powinno być
postać kanoniczna)
1 gru 23:19
AROB:

Y = ax
2 + bx + c A(−5, −2), B(1, −2)
| | xA + xB | | −5 + 1 | |
XW = |
| = |
| = −2 |
| | 2 | | 2 | |
y
W = −1, czyli W(−2, −1)
Trzy punkty należące do wykresu podstawiamy do wzoru funkcji kwadratowej tworząc układ 3
równań.
A(−5,−2) : −2 = 25a −5b + c
B(1, −2) : −2 = a + b + c
W(−2,−1): −1 = 4a − 2b + c
25a −5b + c = −2
a + b + c = −2 ⇒ c = −2−a−b
4a −2b + c = −1
25a − 5b − 2 − a − b = −2
4a − 2b −2 −a −b = −1
24a −6b = 0 /:(−6)
3a − 3b = 1 /:3
−4a + b = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | | 1 | | 4 | |
− |
| − b = |
| ⇒ b = − |
| |
| | 9 | | 3 | | 9 | |
| | 1 | | 4 | | 4 | |
c = −2 + |
| + |
| = −1 |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
| | 1 | | 4 | | 4 | |
Odp. y = − |
| x2 − |
| x −1 |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
1 gru 23:19
Bogdan:
to przez Kubę Wojewódzkiego, którego kątem oka oglądam teraz
1 gru 23:19
Bogdan:
O!,
AROB też się włączyła, witaj
AROB
1 gru 23:21
AROB: Witajcie
Eto i
Bogdanie.

Ja tu spokojnie piszę ( bo też mi Kuba "przeszkadza"), a tu lawina chętnych na to samo zadanie
− ale bez zgłoszenia!
1 gru 23:26
Eta:
Witaj
AROB 
My z
Bogdanem leniwi jesteśmy do takich " długich rachunków "

Poszliśmy telepatycznie..... na "skróty"
1 gru 23:34
AROB: Dobranoc WSZYSTKIM !
2 gru 00:31
Eta:

Miłych snów
AROB
2 gru 00:42