Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f w punkcie P
Bartuś: Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f w punkcie P(x
0,−8). Ile punktów wspólnych z
wykresem funkcji f ma ta styczna?
Wyliczyłem f ' (x)= 4x−x
2
x
0 wyszło mi 6
25
ale w odpowiedzi jest napisane y=−8, jeden punkt wspólny
Nie rozumiem jak rozwiązać to zadanie, proszę o wsparcie
15 kwi 19:29
Janek191:
Źle policzona pochodna
15 kwi 19:32
Bartuś: i wszystko jasne ale czemu nie wyjdzie x0?
15 kwi 19:33
15 kwi 19:35
Janek191:
| | 2x*( 2 − x) − x2*(−1) | | 4 x − 2 x2 + x2 | |
f'(x) = |
| = |
| |
| | ( 2 − x)2 | | ( 2 −x)2 | |
| | x*(4 − x) | |
f'(x) = |
| |
| | ( 2 − x)2 | |
15 kwi 19:35
Janek191:
| | 2x*( 2 − x) − x2*(−1) | | 4 x − 2 x2 + x2 | |
f'(x) = |
| = |
| |
| | ( 2 − x)2 | | ( 2 −x)2 | |
| | x*(4 − x) | |
f'(x) = |
| |
| | ( 2 − x)2 | |
15 kwi 19:35
Bartuś: mianownik do kwadratu
15 kwi 19:36
Janek191:
x
o2 = − 8*( 2 − x
o) = − 16 + 8 x
o
x
o2 − 8 x
o + 16 = 0
( x
o − 4)
2 = 0
x
o = 4
15 kwi 19:38
Bartuś: Dzięki
15 kwi 19:42
Janek191:

a = f '( 4) = 0
P = ( 4 , − 8) − punkt styczności
y = a x + b
y = b
y = − 8
=====
15 kwi 19:43
Bartuś: a = 04 więc co z tym trzeba zrobić?
15 kwi 19:44
Bartuś: Ok, dzięki a jak to rozwiązać? Ile punktów wspólnych z
wykresem funkcji f ma ta styczna?
15 kwi 19:45
Janek191:
Widać na rysunku, że jeden punkt wspólny ( 4 , − 8)
15 kwi 19:47
Bartuś: no tak ale czy mozna to jakoś policzyć? Bo na kartkówkach/klasówkach nie wiem czy dam radę
narysować dokładny rysunek
15 kwi 19:48
Janek191:
Styczna ma przeważnie ma jeden punkt wspólny z krzywą.
Ta krzywa ma dwie styczne w punkcie O = (0, 0) i w punkcie P = ( 4 , − 8)
Można też rozwiązać układ równań :
y = − 8
============
15 kwi 19:52
Bartuś: Dzięki za pomoc
15 kwi 19:54