Wykaż, że, logarytm
Rafal: Wykaż, że 3 √log3,2 =2 √log2,3
Z lewej strony 3 jest w podstawie, a w prawej dwójka.
15 kwi 19:14
Janek191:
To już tutaj było
15 kwi 19:30
Rafal: Ale nierozwiązane, nie użyłem kodu, tylko wstawiłem zdjęcie i nikt nie chciał się podjąć.
15 kwi 19:35
Benny: podnieś obustronnie do potęgi √log32
15 kwi 19:40
Rafal: nie mogę np. potęgi z lewej strony wziąć pod nawias (log3,2)1/2 ? Ile takie coś by się
równało? Totalnie zapomniałem
15 kwi 19:51
Rafal: przy nawiasie to 1/2 jest, jako potęga.
15 kwi 19:54
YushokU: nic z tym nie zrobisz, podnieś obustronnie do potęgi, jak mówi Benny.
Ewentualnie
a=log32
3√a=2√1a
3√a=(3a)√1a
3√a=3√a
15 kwi 21:26
YushokU: musiałem zrobić z tymi małymi ułamkami, bo tak to się rozjeżdżało strasznie, przepraszam
15 kwi 21:27
Eta:
log32*log23=1
3√log32=2√log23 /√log23
31=2log23 ⇒3=3
15 kwi 21:32
Rafal: Yushoku podpowiesz co dałeś w potędze przy liczbie 2? To wygląda, jak delta
15 kwi 22:49
Rafal: Tu jest jedynka, tak?
15 kwi 22:53
YushokU: Ale sposób Benny'ego i Ety jest prostszy.
15 kwi 22:55
Rafal: i na pewno drugie równanie oznacza to samo co trzecie? W sensie, że 2=3a?
15 kwi 22:57
Rafal: Masz rację, ale jednak chciałbym poznać twój.
15 kwi 22:58
pigor: ..., wykaż, że
3√ log32 = 2√ log23
−−−−−−−−−−−−−−
to może jeszcze np. tak: niech
3√ log32 =
x =? i x >0 ⇔
⇔ log
23
√ log32 = log
2x ⇔
√ log32* log
23 = log
2 x ⇔
⇔
√ log32* (
√ log23)
2=log
2x ⇔ log
2 x=
√ log32* log23*
√ log23 ⇔
⇔ log
2 x=
√1 *
√log23 ⇔
log2 x= √log23 ⇔
x = 2√ log 2 3 c.n.w.
15 kwi 23:31