Zadanie
Ania: Czy mogłabym kogoś prosić o pomoc? Mam to na jutro, a nie mam pojęcia jak zrobić

. Trzy
liczby, których suma równa się 28, tworzą ciąg geometryczny. Liczby te są również pierwszym ,
drugim i czwartym wyrazem ciągu arytmetycznego. Wyznacz te liczby
1 gru 22:13
Eta:
Pomagam
1 gru 22:17
Ania: Jej, bardzo dziękuje
1 gru 22:24
Eta:
a, b, c −−− tworzą ciąg geom => b2 =a*c
i a+b+c= 28
i a= a1 b = a1 +r i c = a1 +3r
to: a1 +a1+r +a1+3r= 28 => 3a1 +4r= 28
i ( a1+r)2 = a1( a1 +3r)
a12 + 2a1r +r2 = a12 +3a1r
a1r −r2=0 => r( a1−r)=0 => r= 0 v r= a1
dla r=0 mamy: a=b=c to 3a= 28 t0 a = b=c = 283
dla: r= a1 mamy: 3r+4r= 28 => r= 4 i a1=4
liczbami tymi są: 4, 8, 16
odp: 4,8,16 lub 283,283, 283
1 gru 22:26