Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f w punkcie P
Bartuś: Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f w punkcie P:
Prosiłbym również o podanie wzorów co i jak bo buszuje po internecie ale nie ma tego co mnie
ciekawi
15 kwi 19:03
Janek191:

f '(x) =
| | 4 xo + 2 | |
Oblicz xo z równania |
| |
| | xo + 3 | |
Następnie
a = f '( x
o)
y = a x + b
15 kwi 19:13
Bartuś: a i b umiem policzyć tylko nie wiem co z tym x0
15 kwi 19:14
Janek191:
| | 4 xo + 2 | |
Miało być |
| = 2 |
| | xo + 3 | |
x
o = 2
15 kwi 19:14
Bartuś: a dleczego tak?
15 kwi 19:15
Bartuś: a=f'(x)=f'(2)= 25
2=25*2+b
b=115
y=25+115
15 kwi 19:19
Janek191:
y = a x + b
================
15 kwi 19:19