Narysować wykres y=cos|x|
Vally: Hej potrzebuje pomocy. Muszę narysować wykres y=cos|x| od −2π do 2π może ktoś pomóc?
15 kwi 18:54
5-latek: No jak musisz to musisz . Nie ma innej rady jak rysować
dla x>0 y= cosx
dla x≤0 y=−cosx i rysujesz
15 kwi 18:57
Janek191:

@ 5 − latek
Funkcja cosinus jest parzysta, więc cos ( − x) = cos x
15 kwi 19:01
Benny: 5−latek, a to nie będzie przypadkiem y=cosx?
jak robimy przekształcenie y=cosx na y=cos|x| to nie odbijamy funkcji po prawej stronie?
Funkcja cos jest parzysta, więc ta wartość bezwzględna chyba nie ma znaczenia.
15 kwi 19:04
Benny: Nie widziałem Twojego wpisu
Janek191
15 kwi 19:04
Janek191:
15 kwi 19:06
5-latek: Witam
Pewnie ze tak . Ale niech pomyśli
15 kwi 19:08
Vally: To skoro mówicie Panowie że wartość bezwzględna nie ma znaczenia to wykres ten wygląda
dokładnie tak samo jak dla y=cos(x)? Czy prawą stornę normalnie rysuje a lewą przekształcam?
15 kwi 19:24
5-latek: Możesz tak zrobić jak chcesz narysować y=cosx dla x>0 i potem odbic symetrycznie wzgldem
osi OY
15 kwi 19:30