Stereometria - pole przekroju
stereo: Ostrosłup prawidłowy czworokątny ABCDE ma wszystkie krawędzie równe 20.
Ostrosłup ten przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy AC i równoległą
do krawędzi bocznej DE. Znajdź pole otrzymanego przekroju.
Jest ktoś w stanie pomóc? Nie wiem kompletnie jak się do tego zabrać...
15 kwi 18:32
dero2005:

d = a
√2
α = 45
o
| h | | √2 | |
| = sinα = sin45o = |
| |
| d2 | | 2 | |
| | d*h | | a√2*a2 | | a2√2 | |
P = |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
15 kwi 18:58
15 kwi 19:00
15 kwi 19:00