trygonometria
Kasia1023: Hejka!
Prosilabym o pomoc

Wyznacz najwieksza i najmniejsza wartosc funkcji f(x)=sin(2x)+cos(2x) w przedziale <0,(pi/2)>
15 kwi 18:15
Benny: Jaka jest odpowiedź?
15 kwi 18:20
Kasia1023: Wlasnie chcialabym wiedziec
15 kwi 18:22
Janek191:
| | π | |
f(x) = sin2 x + cos 2x = √2 sin( |
| + 2 x) |
| | 4 | |
15 kwi 18:25
Benny: No mi wyszło ymax=√2, a ymin=−1, poprosiłem o odp. ponieważ nie jestem pewny
15 kwi 18:26
Kasia1023: Niestety nie mam odpowiedzi, ale twoj wynik chyba sie zgadza bo jak narysowalam sobie wykres w
programie to jakos tak wychodzi, to prosilabym o jakies obliczenia i mozliwe wyjasnienie
15 kwi 18:30
Janek191:
15 kwi 18:34
Janek191:
| | π | |
Jest ok. Oblicz max danej funkcji oraz f( |
| )  |
| | 2 | |
15 kwi 18:35
Benny: | | π | |
@Janek191 jak przeszedłeś do funkcji sin? Mi cały czas wychodzi cos(2x− |
| ) |
| | 4 | |
15 kwi 18:36
Kasia1023: Moglby mi ktos to wytlumaczyc dokladniej ?
15 kwi 18:38
Janek191:
Jest taki wzór
| | π | | π | |
sin α + cos α = √2 sin ( |
| + α) = √2 cos ( |
| − α) |
| | 4 | | 4 | |
dla α = 2 x
15 kwi 18:38
Janek191:
| | π | |
Oblicz pochodną funkcji f(x) = √2 sin ( |
| + 2 x) , a następnie ekstremum |
| | 4 | |
( maksimum ) funkcji f
15 kwi 18:40
Benny: | | π | |
Ok, myślałem, że tylko przy |
| +−α mogę przejść na kofunkcje |
| | 2 | |
15 kwi 18:42
Janek191:
| | π | | π | | π | |
f'(x) = 2√2 cos ( |
| + 2 x) = 0 ⇔ cos ( |
| + 2 x) = 0 ⇔ x = |
| |
| | 4 | | 4 | | 8 | |
oraz
| | π | |
f ''(x) = − 4√2 sin( |
| + 2 x) |
| | 4 | |
| | π | | π | |
f''( |
| ) < 0 więc f dla x = |
| przyjmuje maksimum |
| | 8 | | 8 | |
15 kwi 18:46
Janek191:
@ Kasia 1023
Czy miałaś pochodne ?
15 kwi 18:48
Kasia1023: Tak, ale nie mialam pochodnych funkcji trygonometrycznych wiec troche to dla mnie nie jasne,
ale dziekuje za pomoc
15 kwi 18:49
Janek191:
[ sin x] ' = cos x
[ cos x] ' = − sin x
15 kwi 18:51
Benny: W liceum nie ma pochodnych funkcji złożonych.
f(x)=sin2x+cos2x
| | π | | π | |
f(x)=2*sin |
| *cos(2x− |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
| | π | |
funkcja przyjmuje największą wartość, gdy cos(2x− |
| ) jest największy tzn.=1 |
| | 4 | |
f(0)=1
Może tak?
15 kwi 18:53
Janek191:
Na rysunku dobrze wyszło
Proste niebieskie mają równania:
y =
√2 i y = − 1
| | π | |
Na fioletowo zaznaczyłem przedział < 0, |
| > |
| | 2 | |
15 kwi 18:54
Janek191:
Może być
15 kwi 18:57