odczytaj z wykresu funkcji (x) rozwiązania nierówności f(x)>0
Łukasz : Witam mam problem z tym zadaniem: Naszkicuj wykres funkcji f(x) = tg(x − π/4) i odczytaj z
niego rozwiązania nierówności f(x)>0. Proszę o pomoc
15 kwi 18:13
Benny: | | π | |
Narysuj wykres f(x)=tgx, a później przesuń go o |
| w prawo |
| | 4 | |
15 kwi 18:14
Łukasz : dlaczego w prawo?
15 kwi 18:16
Benny: Jak przesuwasz wykres f(x)=tgx o wektor u=[p,0] to dostajesz f(x)=tg(x−p), więc w Twoim
przypadku będzie
15 kwi 18:23
Łukasz : ok, już rozumiem, dziękuje za pomoc
15 kwi 18:28